Pyhän Viisauden kappeli (Hagia Sofia)

Ortodoksinen Pyhän Viisauden kappeli on avoinna kaikille rukousta ja hiljentymistä varten.

Kappelissa toimitetaan palveluksia päivittäin arkisin ja lauantaisin. Myös muita palveluksia erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Palveluksiin voi tulla myös pistäytymään. Voit halutessasi sytyttää tuohuskynttilän ikonin eteen.

Sofiassa on myös pieni tsasouna eli rukoushuone. Se on omistettu pyhälle Maria Pariisilaiselle.  Rukous- ja hiljentymispaikkana toimivan tsasounan avaimen voi noutaa Sofian vastaanotosta sen aukioloaikoina.

Jumalanpalvelusohjelma

Maanantai–perjantai

Aamupalvelus klo 08.30–09.00

Ehtoopalvelus klo 16.30–17.00 (ajalla 7.6.–30.8. toimitetaan keskiviikkoisin ehtoopalveluksen sijaan akatistos pyhän Maria Pariisilaisen tsasounalla)

Lauantaisin

Liturgia klo 10.30–12.00

Poikkeukset sekä muut palvelukset

Ajalla 7.6.–30.8.2017 on keskiviikkoisin klo 16.30 akatistos pyhän Maria Pariisilaisen tsasounalla ehtoopalveluksen sijaa.

La 8.7. Liturgia toimitetaan klo 10.00–11.30.

La 15.7. Ei toimiteta liturgiaa.

Pe 1.9. klo 16.30 Ehtoopalvelus ja akatistos luomakunnalle, toimittaa metropoliitta Ambrosius. Sofian praasniekka eli kappelin vuosijuhla.

Sofia – viisaus

Kreikankielinen sana ’sofia’ tarkoittaa viisautta. Sana on käytössä monissa suomenkin sivistyssanoissa, esimerkiksi filosofia, ”rakkaus viisauteen”. Kirkollisessa mielessä se viittaa erityisesti Kristukseen.

Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia eli Jumalan viisauden kirkko on yksi kristikunnan merkittävimmistä kirkoista. Se rakennettiin Bysantin pääkaupunkiin Konstantinopoliin 500-luvulla. Turkkilaisten vallattua kaupungin 1453 kirkko muutettiin moskeijaksi. Nykyään se on museo.

Sofia tarkoittaa myös naispyhää. Marttyyri Sofia eli varhaiskirkon aikana 100-luvulla.