Vietämme ylienkelien Mikaelin, Gabrielin ja Rafaelin sekä muiden taivaallisten voimien juhlapäivää 8. päivänä marraskuuta.

Kuka teistä on nähnyt enkelin?

Jokaisessa jumalanpalveluksessa me rukoilemme, että Jumala antaisi meille ”rauhan enkelin, uskollisen johdattajan, sielujemme ja ruumiittemme suojelijan”. Jokaisessa kirkossa on ikoneita, joihin on maalattu enkeleitä. Alttarin sivuoviin on kuvattu arkkienkelit Gabriel ja Mikael. Pyhissä ovissa enkeli Gabriel ilmestyy Neitsyt Marialle.

Enkelit ovat meille elävää todellisuutta. He ovat puhtaita henkiolentoja, jotka Jumala on luonut. Heidän tehtävänsä on ylistää ja välittää taivaallista ja jumalallista kauneutta, hyvyyttä ja rakkautta.

Kirkon perinteessä tunnetaan seitsemän arkkienkeliä nimeltä. Mikael on taivaallisten voimien johtaja ja pahan hengen vastustaja. Gabriel taas on Jumalan salaisuuksien ilmoittaja.

Me muistelemme tänä päivänä rakkaudella myös muita enkeleitä, kerubeja, serafeja ja kaikkia ruumiittomia taivaallisia voimia, jotka seisovat lakkaamatta Jumalan valtaistuimen edessä ja toteuttavat heille annettua tehtävää.

Meille kristityille näkyvä ja näkymätön maailma ovat molemmat totta. Täällä maan päällä me elämme jäseninä konkreettisessa seurakunnassa, osana kirkkoa. Mutta yhtä hyvin kirkkoon kuuluvat kuolonuneen nukkuneet, pyhät ihmiset ja enkelit.

Tämä pyhien yhteys on yhteyttä nimenomaan Kristuksessa ja Kristuksen kautta. Siksi emme selitä enkeleiden olemassaoloa vain ihmisten henkilökohtaisten, psykologisten kokemusten kautta. Yhtä vähän oikein olisi nähdä heidät autonomisina hengellisinä olentoina. Enkelit säteilevät Kristuksen puhtautta ja rakkautta. He ovat siten Jumalan työn välikappaleita.

Beetlehemin kedoilla paimenet saivat enkeleiltä tiedon Jeesuksen syntymästä. Taivaallinen kuoro ylisti Jumalaa sanoen: ”Kunnia olkoon Jumalalle korkeuksissa!” Yhtä hyvin – kirkkoisä Gregorios Nyssalaisen sanoin – enkeleiden riemu oli suuri, kun Kristus palautti kunniaan langenneen ihmisluonnon ja yhdisti sen uudelleen taivaallisten voimien kanssa.

Enkelit ovat läsnä meidänkin elämässämme. Aivan erityisellä tavalla koemme heidän läsnäolonsa, kun rukoilemme oman kotialttarimme ääressä.

Erityisen tärkeä merkitys meille on omalla suojelusenkelillämme. Hänen esirukouksia ja varjelusta saamme pyytää aamu- ja iltarukouksissamme joka päivä. Hänen puoleensa voimme rukouksissa kääntyä vaikkapa tällä tavalla: Pyhä Enkeli… Varjele minua tänä päivää. Suojele minua kaikista vastustajani hyökkäyksistä. Rukoile minun puolestani Herraa, että hän vahvistaisi ja tekisi minut, palvelijansa, otolliseksi laupeuteensa.”

Isä Ambrosius 8.11.2018