Ristisaatto on erityinen, ortodoksikristillisyyteen liittyvä pyhiinvaelluksen muoto. Perinnettä alettiin uudelleen elvyttää Pohjois-Karjalassa 1980-luvun alussa kylästä toiseen liikkuvien vaellusten muodossa. Vaellusristisaattoja alettiin toteuttaa suunnilleen samaan aikaan kun läntisen kirkon perinteeseen kuuluvien pyhiinvaellusreittien kävijämäärät Etelä-Euroopassa alkoivat nousta. Pohjois-Karjalassa on tiheä ortodoksipyhäkköjen verkosto, joiden välillä ristisaatot kulkevat. Matkaa taitetaan ryhmässä, ristiä, ikoneita ja kirkkolippuja kantaen sekä papin johdolla jumalanpalvelusta viettäen. Ristisaatto pyhittää alueet, joiden läpi se kulkee.

Valokuvaaja Hanna Hentinen liittyi vaeltajien joukkoon ensimmäisen kerran vuonna 1989. Joinakin vuosina hän on ollut mukana muutaman päivän, toisina viikon. Kesäisin matkaa on kuljettu jalan, vesistöt on ylitetty veneillä.

Kesän 2015 ristisaatossa syntyi idea tieteellis-taiteellisesta yhteistyöstä. Maaliskuussa 2018 ilmestynyt Kirjapajan kustantama Vaellus pyhiin, Sacred Journeys on uskonnontutkijoiden Elina Vuolan ja Helena Kuparin, kaunokirjailija Auli Leskisen ja valokuvaaja Hanna Hentisen yhteinen teos, jossa Pohjois-Karjalan luonnon keskellä vaeltavia ristisaattoja käsitellään eri näkökulmista. Ristisaattoperinne on esimerkki kokemuksen kautta eletystä uskonnosta, jossa ruumiilliset, materiaaliset, hengelliset ja teologiset elementit muodostavat kokonaisuuden.

Helsinkiläinen Hanna Hentinen on taiteen maisteri ja teologian kandidaatti.

Näyttelyn ja kirjan kuvia voi tilata vedoksina. Myyntitiedot ja tilauslomakkeet Sofian vastaanotossa.