Suomen ikonimaalarit ry 40-vuotisjuhlanäyttely Kulttuurikeskus Sofiassa 10.3.–5.6.2018

Ortodoksinen ikoni puhuttelee yhä useampia. 1960-luvulla alkanut ikonimaalauksen läpimurto teki itäisen kirkkotaiteen tunnetuksi myös Suomessa ja veti yhä useampia ihmisiä maalausharrastuksen pariin. Nykyään ikonimaalaus on suositumpaIKONIa kuin koskaan.

Kulttuurikeskus Sofian Ikoni & maalari –näyttelyssä huomio on ikonien ohella myös tekijöissä. Ikonimaalausta on tapana ajatella anonyyminä taiteena, jossa maalarin persoonaa ei tuoda esiin. Ikonimaalari maalaa Jumalan kunniaksi. Persoonallinen kädenjälki on kuitenkin läsnä piirroksessa, värivalinnoissa ja siveltimen jäljessä. Ortodoksinen ikonografia asettaa maalaustyölle oman viitekehyksensä, mutta persoonallinen toteutus tekee jokaisesta ikonista ainutkertaisen.

Kokonaisuus tarjoaa tuoreen katsauksen nykyhetken ikonimaalaukseen. Näyttelyssä on esillä ikoneita 20 maalarilta eri puolilta Suomea. Pääosa esillä olevista teoksista on maalattu viime vuosina. Uusien ikonien ohella mukaan on tuotu joitakin vanhempia töitä keskeisiltä opettajilta. Yhdistyksen jäsenistöön kuuluukin sekä ammattimaalareita että ikonimaalauksen harrastajia. Näyttelyn kuraattorina on toiminut vuosien 2002–2017 Ikonimaalari-lehden päätoimittaja Liisa Heikkilä-Palo.

Suomen Ikonimaalarit ry on opintojärjestö, jonka tavoitteena on ortodoksisen ikonimaalausperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen sekä Suomessa toimivien ikonimaalareiden keskinäisen yhteyden ylläpitäminen. Yhdistys järjestää seminaareja, maalauskursseja, opintomatkoja, näyttelyitä ja tuottaa oppimateriaalia.

Näyttely on avoinna ma-la klo 8-17,  su klo 10-16. Vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Lisätietoja: www.suomenikonimaalarit.fi

Ikonimaalarit ry:n pj Antti Narmala, antti.narmala@valamo.fi