Avajaiset lauantaina 14.1.2017 klo 16.00. Näyttelyn avaa metropoliitta Ambrosius ja näyttelystä kertoo Balassi-instituutin eli Helsingissä toimivan Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly. Tervetuloa!

Näyttely on esillä 15.1.–28.2.2017 ma–la klo 9–18.

Imre Makoveczin kirkot -valokuvanäyttely

Imre Makovecz (1935–2011) valmistui arkkitehdiksi Budapestin teknillisestä yliopistosta 1959. Hän oli Unkarin Taideakatemian perustajajäsen ja sen ikuinen kunniajäsen. Makovecz on orgaanisen arkkitehtuurin merkittävin edustaja. Hänen suunnittelemansa rakennukset toimivat luonnollisessa ympäristössä ilman että rakennukset alistaisivat luonnon ja luonnon muodot. Frank Lloyd Wright ja Rudolf Steiner ovat molemmat vaikuttaneet Makoveczin ajatusmaailmaan, silti suurin mestari Makoveczille on ollut perinteisen unkarilaisen kansantaiteen motiivit ja tematiikka. Imre Makovecz onkin tullut tunnetuksi kansallisromanttisesta tyylistään. Hänen työnsä alku kumpusi kritiikistä kommunistista ideologiaa ja systeemin brutaalista yhdenmukaisuutta kohtaan. 1989 jälkeen hänen arkkitehtuurinsa tekee suurenmoisia huomautuksia globalisaatiota ja korporatiivien kulttuuria kohtaan. Makoveczin yritys heijastaa ja rakentaa unkarilaisia arkkityyppejä on nähty jatkona unkarilaisen jugendin (sesession) ja kansallisen romantiikan arkkitehtien työlle ja ideoille.

Gábor Mátén valokuvat

”Valokuvien tarkoitus on kuvata Imre Makoveczin arkkitehtuurin olennaista puolta, joka on mielestäni uskonnollisuus. Vietin kuvattavan rakennuksen läheisyydessä yön ja päivän ja tutustuin rakennusta käyttäviin ihmisiin. Minua kiinnosti, mikä yhdistää heitä ja kirkkoa, onko heillä muistoja kirkon rakentamisesta ja sen käyttöön otosta. Otin monesti osaa liturgiaan ja jumalanpalvelukseen. Valokuvauksen yhteydessä koin monta erikoista ja symbolista tapahtumaa. Tapasin innostuneita ja fanaattisia ihmisiä, koin pelottavia ja hurmaavia luonnonilmiöitä, jotka vaikuttavat minuun tänä päivänäkin.”

Gábor Máté DLA, valokuvaaja

Näyttelyaineisto koostuu Gábor Mátén valokuvista ja Imre Makoveczin piirustuksista.