Tervetuloa tutustumaan taiteilija, graafikko Jouko Ollikaisen 60-vuotisnäyttelyyn! Kaikki se mihin uskon -näyttely on riemastuttava poikkileikkaus Jouko Ollikaisen elämästä ja taiteesta, jossa voi tutustua mm. Itkevä Maria ja Itkevä Joosef -teoksiin, luonnos- ja päiväkirjoihin, miniatyyritöihin, espressotaiteeseen ja kirjareliefeihin.

Näyttely on esillä Sofian galleriassa 30.11.2019 asti. Vapaa pääsy kulttuurikeskuksen aukioloaikoina. Lämpimästi tervetuloa!

Jouko Ollikainen on graafinen suunnittelija, kuvittaja, taiteilija, stand up -koomikko:

“Matkani piirtämiseen alkoi lapsuuteni kodin ainoasta taulusta. Tämä meritaulu on esillä myös näyttelyssä. WC-paperirullan hylsyllä kiikaroin lapsena itseni taulun aaltoihin ja hurjiin seikkailuihin. Pakenin sinne kodin ahdistavaa tunnelmaa. Muistan miten ihmeellistä oli, kun kuulin että se ei ollut valokuva vaan maalaus. Että joku oli maalannut sen käsin. Halusin joskus olla yhtä taitava.

Ensimmäiset ihanteet piirtämiselle viitoitti vanhempani, he arvostivat kaikkea mikä näytti valokuvalta, he ihmettelivät haltioituneina ääneen miten joku pystyi olemaan niin taitava, että piirtämällä ja maalaamalla loi niin näköistä. Halusin heidän haltioituvan joskus myös minun piirroksistani. Aloitin pitkän matkan piirtämiseen, matkan joka on koko elämän pituinen, onneksi.

Opin retussiruiskutekniikan eli opin tekemään valokuvan tarkkaa ja näköistä ja sain vanhemmiltani kiitosta. Se riitti jonkin aikaa, mutta huomasin ihmeellisen tyhjyyden tunteen kasvavan sisälläni. Piirtämiselleni kuului ihan samaa, kuin sisäiselle lapselleni. Ei saanut tulla virheitä!

Sitä mukaa, kun opin hyväksymään itseni epätäydellisenä virheitä tekevänä Joukona, opin myös hyväksymään jokaisen piirrokseni roiskeineen ja ryppyineen. Epätäydellinen ja keskeneräinen paljasti kauneutensa ja armollisuutensa. Tähän meni 60 vuotta. En olisi ikinä uskonut, että kun täytän 60 vuotta tuntisin itseni onnellisemmaksi kuin koskaan ja olisin valmis aloittamaa jälleen jotain uutta.

Matkallani piirtämiseen on syntynyt rekisteröintitekniikka, jossa tunnustellaan intuitiivista tekemistä ja hiljennetään järjenääntä. Rekisteröinti työpaja sopii kaiken ikäisille. Siellä jokainen oppii, että me kaikki osaamme jo piirtää, olemme aina osanneet. Ja meillä on oikeus tuntea se ilo.”