Pyhän Viisauden kappeli (Hagia Sofia)

Ortodoksinen Pyhän Viisauden kappeli on avoinna kaikille rukousta ja hiljentymistä varten.

Kappelissa toimitetaan palveluksia päivittäin arkisin ja lauantaisin. Myös muita palveluksia erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Palveluksiin voi tulla myös pistäytymään. Voit halutessasi sytyttää tuohuskynttilän ikonin eteen.

Sofiassa on myös pieni tsasouna eli rukoushuone. Se on omistettu pyhälle Maria Pariisilaiselle.  Rukous- ja hiljentymispaikkana toimivan tsasounan avaimen voi noutaa Sofian vastaanotosta sen aukioloaikoina.

Viikoittaiset jumalanpalvelukset

Maanantai–perjantai

Aamupalvelus klo 08.30–09.00

Ehtoopalvelus klo 17.00–17.30

Lauantaisin

Liturgia klo 10.30–12.00

Poikkeukset sekä muut palvelukset

Pe 20.7. klo 17.00 Ehtoopalvelus Pyhän Maria Pariisilaisen tsasounalla, tsasounan praasniekka. Ehtoopalveluksen jälkeen toimitetaan akatistos Pyhän Viisauden kappelissa.

Su 26.8. klo 10.00 Liturgia Pyhän Viisauden kappelissa, Suistamolainen kirkkopyhä.

Pe 1.9. klo 10.30 Liturgia Pyhän Viisauden kappelissa, kappelin praasniekka. Liturgian jälkeen ristisaatto meren rannalle, jossa toimitetaan vedenpyhitys.

Sofia – viisaus

Kreikankielinen sana ’sofia’ tarkoittaa viisautta. Sana on käytössä monissa suomenkin sivistyssanoissa, esimerkiksi filosofia, “rakkaus viisauteen”. Kirkollisessa mielessä se viittaa erityisesti Kristukseen.

Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia eli Jumalan viisauden kirkko on yksi kristikunnan merkittävimmistä kirkoista. Se rakennettiin Bysantin pääkaupunkiin Konstantinopoliin 500-luvulla. Turkkilaisten vallattua kaupungin 1453 kirkko muutettiin moskeijaksi. Nykyään se on museo.

Sofia tarkoittaa myös naispyhää. Marttyyri Sofia eli varhaiskirkon aikana 100-luvulla.