Pyhän Viisauden kappeli (Hagia Sofia)

Pyhän Viisauden kappeli on avoinna kaikille rukousta ja hiljentymistä varten.

Kappelissa toimitetaan palveluksia päivittäin arkisin ja lauantaisin sekä erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Palveluksiin voi tulla myös pistäytymään. Voit halutessasi sytyttää tuohuskynttilän ikonin eteen.

Sofiassa on myös pieni tsasouna eli rukoushuone. Se on omistettu pyhälle Maria Pariisilaiselle. Rukous- ja hiljentymispaikkana toimivan tsasounan avaimen voi noutaa Sofian vastaanotosta sen aukioloaikoina.

Viikoittaiset jumalanpalvelukset

Kappelissa toimitetaan aamupalvelukset ma-pe klo 8.30, lauantaisin liturgia klo 10.30. Ehtoopalveluksia ei toimiteta

HUOM! Kappelissa jumalanpalvelusta ei ole la 25.6.

Sofian kappelien palvelukset heinäkuussa
Sofiassa pidetään jumalanpalvelukset myös heinäkuun jokaisena lauantaina klo 10.30. Pyhän Viisauden kappelin palvelusten lisäksi lauantaina 23.7. vietetään rannassa sijaitsevan, Pyhälle Maria Pariisilaiselle omistetun tsasounan (rukoushuoneen) temppelijuhlaa eli praasniekkaa.
Elokuussa pidettävistä palveluksista tiedotetaan tarkemmin tuonnempana.

Lämpimästi tervetuloa!

HUOM! Jos Sofian pääovet ovat kiinni, jumalanpalvelukseen pääsee kappelisiiven päätyovesta, joka pidetään avoinna palvelusten aikana

Sofia – viisaus

Kreikankielinen sana sofia tarkoittaa viisautta. Sana on käytössä monissa suomalaisissakin ilmaisuissa, esimerkiksi sanassa filosofia, joka tarkoittaa ”rakkautta viisauteen”. Kirkollisessa mielessä sana sofia viittaa erityisesti Kristukseen.

Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia eli Jumalan viisauden kirkko on yksi kristikunnan merkittävimmistä kirkoista. Se rakennettiin Bysantin pääkaupunkiin Konstantinopoliin 500-luvulla. Turkkilaisten vallattua kaupungin 1453 kirkko muutettiin moskeijaksi. Nykyään se on museo- ja moskeijakäytössä.

Isä Ambrosiuksen blogi