Unkarilaisen kuvakudostaiteen tyyli muotoutui ranskalaisten manufaktuurien perinteitä seuraten. Gobeliini- ja maalaustaiteilija Noémi Ferenczy juurrutti unkarilaiseen kuvakudostaiteeseen yhä nykyään elävän lähestymistavan, jossa henkinen työ ja käsityö sekä luomisprosessi muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden suunnittelusta pahvipiirustuksen ja lankojen valitsemisen kautta itse kutomiseen. Taiteilijan käsissä kudoksen tekstuurin rikkaus pystyy kuvaamaan lähes mitä tahansa. Kuvakudonta on erityislaatuinen ja ajaton taiteenlaji nykyisessä nopeasti muuttuvassa ja välittömiin tuloksiin keskittyvässä maailmassa: seinävaatteen valmistaminen on pitkä, jopa vuoden tai kaksi kestävä prosessi, jossa ovat läsnä traditiot useammalta sadalta vuodelta.

Kulttuurikeskus Sofian galleriassa 1.12.2020-15.1.2021 on esillä Unkarin Kuvakudostaiteilijoiden yhdistyksen näyttely. Siihen liittyen tekstiilitaiteen professori emerita Päikki Priha pitää luennon unkarilaisesta tekstiilitaiteesta. Luennolla tutustutaan unkarilaisen tekstiilitaiteen ja kuvakudonnan erityispiirteisiin sekä kansainväliseen näyttelytoimintaan.

Luento on avoin kaikille ja maksuton. HUOM.! Pandemiatilanteesta johtuen luento striimataan Sofian Facebook-sivulle to 10.12. klo 16.00. Lähetämme ohjeet ilmoittautuneille. Kysymykset luennoitsijalle voi lähettää ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä tai kulttuuri@sofia.fi

Ilmoittaudu mukaan 9.12. mennessä reception@sofia.fi, puh. 010 277 900

Lämpimästi tervetuloa!