Ikonimaalari Maila Mäkisen ikoninäyttelyn avajaisia vietetään Sofian adventtitapahtuman yhteydessä lauantaina 2.12.2017 klo 13.00. Näyttely avaa metropoliitta Ambrosius. Vapaa pääsy, tervetuloa!

IKONIMAALARI MAILA MÄKINEN

Ikonimaalari Maila Mäkinen (s. 1942) on jo yli 40 vuotta ollut Suomen johtavia ikonimaalareita. Hänen töitään on laajasti esillä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kirkon virallisina lahjoina hänen ikoneitaan on lahjoitettu Venäjälle, Kreikkaan, Vatikaaniin, Englantiin ja USA:han. Niitä on monissa kirkoissa, kuten Uudessa Valamossa (hautausmaan kappelin ja rantakappelin ikonit), Iisalmen (P. Elian kirkon ikonostaasin ikoneja), Vaasan (pääkirkon ikonostaasin pääikonit), Lapuan (kirkon ikonostaasi), Pietarsaaren (kirkon ikonostaasi) pyhätöissä sekä Kulttuurikeskus Sofian Pyhän Viisauden kappelissa (kappelin pääikonit).

Maila Mäkinen on opiskellut ikonimaalausta 1900-luvun ikonimaalauksen eturivin asiantuntijoiden ohjauksessa. Hänen opettajinaan ovat olleet isä Robert de Caluwé, professori Leonid Ouspensky, nunna Olympos Patmokselta, ikonimaalari Petros Sasaki ja isä Egon Sendler. Hän on tehnyt ikonimaalauksen opintomatkoja Kreikkaan 15 kertaa (Patmokselle, Thessalonikiin ja Ateenaan), Venäjälle, Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Israeliin ja Egyptiin.

Hän on kunnostautunut pitkäaikaisena ikonimaalauksen opettajana. Opetustoimintaa hänellä on ollut seurakunnan piirissä Tampereella ja Porissa sekä kansalais- että työväenopistoissa Vaasassa (15 opintovuotta), Porissa (10 opintovuotta), Kankaanpäässä (5 opintovuotta), Ruovedellä (4 opintovuotta), Kristiinankaupungissa (8 opintovuotta). Lisäksi hän on toiminut ikonimaalauskurssin ohjaajana Hämeenkyrön taidetapahtumassa sekä Australiassa vuosina 1994 ja 1996.

Omassa maalaustyylissään hän on rohkeasti pyrkinyt tyylillisesti ja värien käytön suhteen taitavasti uudistamaan Suomessa perinteistä ikonimaalausta tuomalla heleitä värejä ja kokonaan uusia ikoniteemoja. Tästä esimerkkinä on vuonna 2010 valmistunut Suomen kansallispyhimyksen piispa Henrikin uniikki ikoni.

Maila Mäkisellä on ollut lukuisia yhteisnäyttelyitä muiden kanssa. Yksityisnäyttelyitä Maila Mäkisellä on ollut 1996 Galleria Oljemarkissa Helsingissä, vuonna 2004 Taidesalongissa Helsingissä, 2005 Skutskärillä Ruotsissa sekä Kulttuurikeskus Sofiassa vuonna 2012.