Pyhä Georgios Voittaja / Sankt Georg och draken / Saint George and the dragon Kuva / bild / photo: Harald Zahl

Pyhä Georgios Voittaja / Sankt Georg och draken / Saint George and the dragon
Kuva / bild / photo: Harald Zahl

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Kulttuurikeskus Sofiaan lauantaina 9.7.2016 klo 15-17. Näyttelyn avaa Korkeasti Pyhitetty Helsingin metropoliitta Ambrosius. Pientä tarjoilua.

* * *

Välkommen på vernissage i Kulturcentret Sofia lördagen den 9 juli 2016 kl. 15-17. Utställningen öppnas av Högt Vördade metropolit Ambrosius av Helsingfors. Lätt servering.

* * *

You are welcome to the opening at Cultural Centre Sofia on Saturday, 9 July 2016 at 3-5 pm. The exhibition will be opened by His Eminence Metropolitan Ambrosius of Helsinki. Light serving.

* * *

Ilmoittautuminen / anmälning / registration

viimeistään / senast / at the latest 7.7.2016:

reception@sofia.fi  tai/eller/or  +358 (0)10 277 900

 

Näyttely on avoinna heinäkuussa ma–su klo 8–16 ja elokuussa ma–la klo 8–20, su klo 8–16.

Utställningen är öppet i juli mån-sön kl. 8–16 och i augusti mån–lör kl. 8–20, sön kl. 8–16.

The exhibition is open in July Mon-Sun 8 am–4 pm and in August Mon–Sat 8 am–8 pm, Sun 8 am–4pm.

Tarkista poikkeukset. / Kolla undantag. / Check exceptions.

 

Ikonimaalari Minna M. Jussila kertoo itsestään ja ikoninäyttelystään

Olen hankkinut ikonimaalausoppini Suomen ja Pohjoismaiden laadukkaimmassa ja laajakirjoisinta ikonimaalausopetusta tarjoavassa Valamon opistossa Heinävedellä. Valamon luostarin vieressä sijaitseva opisto täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Ohjaajinani ovat toimineet kaikki nykyiset opiston opettajat Suomesta ja ulkomailta. Olen suorittanut taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän ikonimaalauksen alalla. Muita taideopintoja minulla ei ole. Suomen ikonimaalarit ry:n jäsen olen ollut vuodesta 2010 alkaen.

Valamon opiston opetukseen kuuluu aina myös ikoneihin oleellisesti liittyvää teologista tietoutta. Paradoksaalista kyllä – koulutustasosta riippumatta jokaisella ihmisellä on kuitenkin ikonin avulla mahdollisuus nähdä tästä ns. ikkunasta iäisyyteen. Näkymätön maailma on vahvasti läsnä. Ajatukset iäisyyteen saattavat kulkea helpommin epätäydellisen kauneuden kautta. Käsitykseni mukaan se tapahtuu parhaimmillaan silloin, kun ikoni on luotu herkkyydellä, näkymättömien voimien avulla, luovassa tilassa, kosketuksessa oman itsensä ytimeen. Tällöin tunne jostakin arvokkaasta ja merkityksellisestä siirtyy myös toiseen ihmiseen.

Olen osallistunut aikaisemmin kahteen yhteisnäyttelyyn, mutta nyt riemuvuoteni innoitti minut järjestämään ensimmäisen yksityisen ikoninäyttelyni. Tämä näyttely on yhden ikonimaalarin retrospektiivimäinen kehitystarina 25 ikonin muodossa. Näyttelyssä saa myös esimerkkejä siitä, millaisilla eri maalaustyyleillä ja tekniikoilla ikoneja maalataan Suomessa.

Työskentelytapani on intensiivinen, mutta hötkyilemätön. Tarvitsen myös rauhaa – sisäistä ja ulkoista – voidakseni maalata ikoneja. Haaveilen omasta galleriasta tai työpajasta, johon voisi vetäytyä maalaamaan yksin tai yhdessä muiden kanssa. En opeta, mutta voisin kuvitella itseni avaamassa lapsille ikonimaalauksen saloja.