Pyhän Maria Pariisilaisen tsasounan vuosittainen temppelijuhla. Ehtoopalvelus tsasounassa klo 17.00. Tämän jälkeen siirrytään päärakennuksen Pyhän Viisauden kappeliin, jossa toimitetaan akatistos.

Lämpimästi tervetuloa!

Pyhän Maria Pariisilaisen tsasouna

Sofiaan on saatu lahjoituksena pieni hirsinen rukoushuone eli tsasouna. Metropoliitta Ambrosius vihki sen käyttöön kesällä 2016.

Rukoushuone on omistettu pyhittäjämarttyyri Maria Pariisilaiselle. Häntä kunnioitetaan diakonian suojeluspyhänä. Hän oli venäläinen aatelisnainen ja runoilija, joka emigroitui Ranskaan ja vihkiytyi kahden avioliiton jälkeen nunnaksi. Maria Pariisilainen omisti elämänsä köyhien auttamiseen. Hän sovelsi lähimmäisenrakkauden kaksoiskäskyä kirjaimellisesti.

Ranskan natsimiehityksen aikana hän auttoi juutalaisia pakenemaan maasta ja piilotti heitä kotiinsa. Lopulta hänet pidätettiin, ja hän kuoli Ravensbrückin keskitysleirillä 31.3. vuonna 1945. Hänen arvellaan menneen sinne vapaaehtoisesti juutalaisen naisvangin puolesta. Ortodoksinen kirkko kanonisoi Maria Pariisilaisen pyhäksi vuonna 2004.

Sofian tsasouna on Suomen ensimmäinen Maria Pariisilaiselle pyhitetty rukoushuone. Rukous- ja hiljentymispaikkana toimivan tsasounan avaimen voi noutaa Sofian vastaanotosta sen aukioloaikoina.

Herra, älä muista vain hyviä ihmisiä, vaan myös pahoja.
Äläkä muista vain niitä kärsimyksiä, joita he ovat aiheuttaneet meille,
vaan myös hedelmiä, joita me olemme kantaneet niiden
kärsimysten ansiosta:
toveruutta, nöyryyttä, rohkeutta.
Muista sydämen suuruutta, joka kasvoi niistä.
Ja kun astumme tuomioistuimesi eteen, anna kaikkien
hedelmien, joita olemme kantaneet,
koitua heidän anteeksiantamuksekseen.
Amen.

–Maria Pariisilaisen rukous, joka löytyi hänen jäämistöstään keskitysleiriltä.