Čiurlionis ja Sibelius

Jean Sibelius ja liettualainen säveltäjä ja taidemaalari Mikalojus Konstantinas Čiurlionis aloittivat musiikillisen elämänsä samoihin aikoihin ja opiskelivat samaan aikaan saksalaisissa musiikkikonservatorioissa. Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia valmistui vuonna 1899. Čiurlionis alkoi samana vuonna säveltää sinfonista runoelmaansa Miške (Metsässä). Sibelius ja Čiurlionis kutsuivat useita teoksiaan ”sinfonisiksi runoiksi”. Molempien musiikilla on juurensa omien maidensa kansanmusiikissa. Sibeliuksen ja Čiurlionisin musiikkiteosten vertailu antaa meille uusia näkökulmia Suomen ja Liettuan kansojen kulttuuriperintöön. Seminaarin yhteydessä kuullaan pieni konsertti pianolla, huilulla ja viuluilla. Lisäksi seminaarin yhteydessä on näyttely Čiurlionisin maalaamista taideteoksista.

Huom! Seminaari on venäjänkielinen ja tulkataan suomeksi. Tulkkina toimii Inkeri-seura ry:n puheenjohtaja Toivo Tupin.

Seminaarin on kaikille avoin. Vapaaehtoinen maksu.

Ilmoittautuminen 29.9. mennessä: reception@sofia.fitai puh. 010–277 900.

Ohjelma klo 16–19:

Seminaarin avaus, Pietarin Čiurlionis-yhdistyksen puheenjohtaja Yu. Shenyavsky.

Čiurlionisin mytopoeettinen maailmankaikkeus, Pietarin konservatorion kansanmusiikin historian yksikön professori, PHD T. Broslavskaya.

Musiikki ja teosofia, Pietarin Roerich-museon varajohtaja Y. Budnikov ja tutkija V.Delyukin.

Kahvitauko (vapaaehtoinen maksu).

Säveltäjät Ogiński, Zubov ja Pengu – Kreivi Zubovin perheen musiikkinimet, Pietarin Venäjän taidehistorian instituutin intendentti T. Ismagulova.

Sibeliuksen ja Čiurlionisin musiikkiteoksia, esittäjinä pianisti Alena Zheleznyakova ja huilisti Ksenia Ferenci sekä viulusolisteja. Esitettävät teokset:

Sibelius: Serenade, Sibelius: Idylli, Čiurlionis: Liettualaisia kansanlauluja, Čiurlionis: Preludi, Sibelius: Valse triste, Sibelius: Mazurka, Sibelius: Rondino, Sibelius: Valssi.

Tervetuloa!