Sofia on ihmisten kohtaamis- ja hiljentymispaikka

Sofia on ihmisten kohtaamispaikka. Kallvikinniemessä meren rannalla sijaitsevassa Sofiassa (suomeksi ‘viisaus’) järjestetään kulttuuriin, henkiseen hyvinvointiin ja hengelliseen kasvuun liittyviä seminaareja. Keskeisellä sijalla ovat uskonnon, ajattelun ja taiteen näkökulmat. Sofiassa on myös kokous-, majoitus- ja hiljentymispalveluja. Sofian omistaa Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö. Sofia toimii avoimessa ekumeenisessa ja kansainvälisessä hengessä.

Sofian galleriassa on useita eri taidenäyttelyitä vuodessa. Gallerian pysyvässä näyttelyssä on esillä muun muassa kirkkotaidetta ja ikoneja.

Sofian rauhallinen, hiljentymiseen kutsuva ympäristö tarjoaa mahdollisuudet pidempään tai lyhempään hiljentymiseen joko omaehtoisesti tai ohjatusti retriitissä. Sofiaan on syntynyt myös pieni hiljentymiseen ja rukoukseen keskittyvä yhteisö, jota viedään eteenpäin luostariperinteiden mukaisesti. Yhteisö tarjoaa tukea myös Sofiassa hiljentyville vieraille.

Sofiassa voi viettää myös lomaansa luonnon keskellä meren äärellä.

Kulttuurikeskus Sofiassa on myös Sofian Yhteisökoti (ns. senioritalo), josta voi ostaa asunnon.

Pyhän Viisauden kappelissa on arkisin aamu- ja ehtoopalvelus joka päivä klo 8.30 ja 16.30 ja lauantaisin liturgia klo 10.30. Tapahtumien yhteydessä toimitetaan ajoittain myös muita palveluksia.

Sofian tarina

29.3.2000 perustettiin Suomen ortodoksisen kulttuurin tuki ry. Vuonna 2004 yhdistys perusti Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiön, jonka keskeisellä sijalla oli kulttuurikeskuksen toiminnan suunnittelu sekä sopivien tilojen etsiminen. Samana vuonna järjestettiin seminaareja ja keskustelutilaisuuksia ja julkaisutoiminta käynnistettiin.

Vuonna 2006 säätiö osti kiinteistön OP-ryhmältä ja operatiivinen toiminta Kallvikissa käynnistyi vuoden 2007 alussa. 25.5.2007 arkkipiispa Leo vihki Pyhän Viisauden kappelin. Virallinen avajaisseminaari ja kirkollinen siunaus toimitettiin vuoden 2008 helmikuussa.

Sosiaalinen tilaus
Ortodoksinen kulttuuri on katkeamaton, yhteisöllinen traditio. Kulttuurikeskus Sofia vaalii ortodoksista perinnettä ja tuo yhteiskuntaan lisää arvokeskustelua. Sofia edistää ekumeniaa sekä idän ja lännen kristillisten perinteiden kohtaamista. Suomessa viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut sisäinen rakennemuutos on tuonut suuren osan ortodokseista Etelä-Suomeen. Ortodoksisen kirkon olemassa olevat kulttuurikeskukset sijaitsevat Kuopiossa (Ortodoksinen kirkkomuseo) ja Heinävedellä (Valamon ja Lintulan luostarit). Pääkaupunkiseudulta puuttui ortodoksisen kulttuurin keskus.

Koulutuskeskuksen kehitysvaiheet
Vuonna 1957 alkoi Gebhard – opiston suunnittelu Kallvikiin arkkitehti Aarre Piiraisen johdolla. B-talo valmistui kesällä 1958, C-talo 1963 ja tilatarpeen edelleen kasvaessa A-talo valmistui 1980. Vuonna 1970 nimeksi muutettiin Osuuspankkiopisto. 14.9.2006 Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö osti kiinteistön.