Kulttuuria ja hiljentymistä

Sofia on ortodoksisessa hengessä toimiva kulttuurikeskus ja ihmisten kohtaamispaikka. Kallvikinniemessä meren rannalla sijaitsevassa Sofiassa järjestetään kulttuuriin ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä seminaareja ja kursseja. Painopisteinä ovat henkinen kasvu, ekologia ja yhteisöllisyys, aktiivisessa ekumeenisessa ja kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. Taidegalleriassa on vaihtuvia näyttelyitä. Järjestämme myös taidekursseja. Kappelissa on päivittäin hartauksia. Joka toinen viikko järjestämme maksutonta joogaopetusta.

Sofia on myös täyden palvelun kokoushotelli. Järjestöt, yritykset, kunnat sekä muut yhteisöt ja yksittäiset matkailijat ovat tervetulleita. Sopii myös häiden, perhejuhlien, merkkipäivien ja sukukokousten viettoon. Tarjoamme rentouttavan vaihtoehdon majoittua hotellissamme lähellä Helsingin keskustaa, mutta luonnossa keskellä kansallismaisemaa. Avara A-oikeuksin varustettu ravintola merinäköalalla tarjoaa maittavia ruokia.

Sofiassa on myös Sofian Yhteisökoti (senioritalo), josta voi hankkia asunnon.

Sofian tarina

29.3.2000 perustettiin Suomen ortodoksisen kulttuurin tuki ry. Vuonna 2004 yhdistys perusti Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiön, jonka keskeisellä sijalla oli kulttuurikeskuksen toiminnan suunnittelu sekä sopivien tilojen etsiminen. Samana vuonna järjestettiin seminaareja ja keskustelutilaisuuksia ja julkaisutoiminta käynnistettiin.

Vuonna 2006 säätiö osti kiinteistön OP-ryhmältä ja operatiivinen toiminta Kallvikissa käynnistyi vuoden 2007 alussa. 25.5.2007 arkkipiispa Leo vihki Pyhän Viisauden kappelin. Virallinen avajaisseminaari ja kirkollinen siunaus toimitettiin vuoden 2008 helmikuussa.

Sosiaalinen tilaus
Ortodoksinen kulttuuri on katkeamaton, yhteisöllinen traditio. Kulttuurikeskus Sofia vaalii ortodoksista perinnettä ja tuo yhteiskuntaan lisää arvokeskustelua. Sofia edistää ekumeniaa sekä idän ja lännen kristillisten perinteiden kohtaamista. Suomessa viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut sisäinen rakennemuutos on tuonut suuren osan ortodokseista Etelä-Suomeen. Ortodoksisen kirkon olemassa olevat kulttuurikeskukset sijaitsevat Kuopiossa (Ortodoksinen kirkkomuseo) ja Heinävedellä (Valamon ja Lintulan luostarit). Pääkaupunkiseudulta puuttui ortodoksisen kulttuurin keskus.

Koulutuskeskuksen kehitysvaiheet
Vuonna 1957 alkoi Gebhard – opiston suunnittelu Kallvikiin arkkitehti Aarre Piiraisen johdolla. B-talo valmistui kesällä 1958, C-talo 1963 ja tilatarpeen edelleen kasvaessa A-talo valmistui 1980. Vuonna 1970 nimeksi muutettiin Osuuspankkiopisto. 14.9.2006 Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö osti kiinteistön.