Taivaan Lahja, ristikokoelma, 5.9.-30.11.2020

Keskustelumme alkoi ja eteni niin poikkeuksellisella tavalla, että uskonnollinen ihminen saattaisi puhua johdatuksesta, mystikko kohtalosta tai universumin vastauksesta. Itse vierastan niitä ilmaisuja. Jos selittämätöntä on selitettävä, sanoisin, että lyhyt ihmissuhteemme oli taivaanlahja. Siltä se tuntui ja tuntuu yhä – siitä myös ymmärtää, ettei asia ole täysin ymmärrettävissä.

Tuttavuutemme kesti vain hetken ja siksi kerrottavaa on vähän. Kysymyksiä jäi paljon ja vastaukseksi vain kokoelma ristejä. Omien sanojesi mukaan et ollut niitä kerännyt vaan ne ilmestyivät luoksesi ihmeellisesti. En tiedä, mitä sillä tarkoitit. Minulle ei selvinnyt sekään mitä esineet sinulle merkitsivät. Mikä sai sinut viimeisiin päiviisi saakka kartuttamaan kokoelmaasi? Selitykset meidän katsojien täytyy keksiä itse.

Jäämistösi on ainutlaatuinen, maallinen ja taivaallinen perintö. Sellaista ei voi hävittää, ei myydä, eikä pitää muilta piilossa. Koen, että lahjasi on jaettava edelleen, kaikille, jotka haluavat ottaa sen vastaan. Mielestäni näyttelyn syyksi riittäisi vain se, että kokoelmasi on kaunis – esineitä on käsitelty harkitusti ja hyvällä maulla.

Kun kummastelen runneltuja ristejäsi, muistan sanasi: Jaettu kauneuden kokemus merkitsee jaettua iloa. Se on pyhä hetki.
(Cia Karlsson)


Näyttelyvitriini Sofian aulassa
Kokoelmassa:
Ristiesineitä yhteensä 548.

309 näkyvästi käsiteltyä ja muokattua ristiä. 193 ristiä, joihin liitetty muita ristejä, nauloja, ruuveja, koruja, avaimia, metallilenkkejä ja ketjuja. 101 selvästi rikkinäistä ristiä tai niiden osia. 15 corpus-hahmoa.

239 tavanomaista ristiä. Monia käsitelty vääntelemällä tai kaivertamalla.
Kokoelmassa mukana myös muutamia muita ristin muotoisia esineitä.

Näyttelyn koonnut: Cia Karlsson