Tanja Savolaisen koristemunia

Taiteilija Tanja Savolaisen koristemunien myyntinäyttely Sofian pääaulan vitriineissä. Munien hinta on 35€/kpl.

Tanja Savolainen kertoo työstään:

– Sain idean munien tekemiseen eräästä ranskalaisesta sisustuslehdestä muutamia vuosia sitten. Pikku hiljaa niistä rupesi muotoutumaan ortodoksisia pääsiäismunia, tosin vieläkin osa on ns. sisustusmunia. Ortodoksimunat kuuluvat perinteisesti ikonien yhteyteen, mutta jos ei ole ortodoksi, voi munan ripustaa vaikka ikkunaan tai lamppuun roikkumaan. Muna symbolisoi ortodokseille ylösnousemusta ja uutta, ikuista elämää. Ortodoksiseen perinteeseen kuuluu antaa pääsiäisyönä ystäville koristeellinen pääsiäismuna ja kolme poskisuudelmaa.

Väri- ja muotomaailmaan otan vaikutteita slaavilaisen perinteen lisäksi esim. Ranskan ja Englannin hoveista, keski-, barokki- ja rokokooajalta. Kuuluisat Fabergé-munat ovat myös olleet innoittajanani. Joskus saan vaikutteita jopa epookki-tv-sarjoista. En tee sitä lainkaan tietoisesti: yhtäkkiä saatan vain huomata, että munan värimaailma koristeineen onkin kuin tohtori Zivagon Laran mekko, Ranskan Aurinkokuninkaan hovineidon leninki tai keskiaikaisen trubaduurin vaate.

Myös idästä Tiibetiä ja Intiaa myöten olen saanut vaikutteita, iloisen värinen esine tai tekstiili on saattanut jäädä alitajuntaani ja pulpahtaa esille munan koristelussa. Toki oma slaavilainen perintöni vaikuttaa voimakkaasti, ikonien värimaailma eniten. Perinteinen ortodoksinen pääsiäismuna on punainen, mutta en näe mitään syytä miksi munat eivät voisi olla myös muun värisiä, olen väri-ihminen ja leikin väreillä.

Materiaaleja etsin kaikkialta mistä vain löydän. Osa on esimerkiksi kotoisin Vanhan Valamon ja Konevitsan luostareista, lähinnä kankaita ja antiikkihelmiä, ja osan olen löytänyt kirpputoreilta, sillä pyrin myös kierrätykseen: kauniin korun, napin tai kankaanpalan paikka ei ole piironginlaatikko, jossa se lojuu unohdettuna. Pikkupuoteja ja kangaskauppoja kiertelen ympäri maapalloa. Myös tutut ihmiset lahjoittelevat minulle materiaaleja.

Munat ovat myös keräilymunia, ihmiset keräävät niitä, ostavat joka vuosi yhden lisää. Muniani on päätynyt lahjoiksi ympäri maailmaa. Suomessa niitä on annettu mm. presidentti Tarja Haloselle, arkkipiispa Leolle, metropoliitta Ambrosiukselle ja Valamon luostarin johtajalle arkkimandriitta Sergeille.

_________________________________________________

Tanja Savolainen tell’s about her work:

I am an artist, orthodox from Helsinki, Finland.

The idea of making eggs I got already almost twenty years ago. First I made only decoration eggs but after a while started to make them with crosses and medalions. Mostly because people wanted to give them as gifts in Easter time.

Materials I collect where ever I can, fleemarkets, interesting shops form all over the world and I try to use recycled materials as much as I can. So each egg is unique. I also try to keep the price down so that anyone can buy them.

Part of the money I get from my eggs I give to humanitarian work, childrens homes, schools to countries where there is no social wealthfare.I tend to take the money myself to those places, just to see it goes to places I want it to go.

One can hang the egg in front of an icon, but most of the people hang them anywhere, even from lamps. Or keep them in a bowl.

People are also colleting them , one or two eggs per year, and give them as a present in different occasions, wedding, birthdays, christening etc and of course buy them as souveniers.
My eggs have spread around the wold, given even to Finlands former president, and numerous amount to bishops and churchical people.