Me tulemme taas (2019)

Tuomas Mäntynen (s. 1932), taidemaalari ja akvarellisti
”Tuomas Mäntysen teosten aiheena tai paremminkin lähtökohtana on yleensä jokin muistuma, tapahtuma, ajankohtainen kysymys tai vaikkapa mieleen tullut kertomus tai uskomus. Onhan maalarissa on myös vähän runoilijan vikaa. Tosin kamppailu aiheen, muodon ja värien kesken vaatii jatkuvaa valmiutta uuteen taktiikkaan ja niinpä lopullinen työ poikkeaa usein paljonkin sen alkuperäisestä lähtökohdasta ja monistakin välivaiheista. Onnellinen se, joka saa seurata prosessia läheltä.

Vallan tärkeä on Mäntyselle ihminen. Maisemassa näkyvät ihmisen kädenjäljet: rauta- ja moottoritiet, asemat, kanavat, kaupungit. Mukana on kuitenkin miltei aina ihminen, usein yksinäinen, usein suureen joukkoon sulautuneena. Ja tähän ”pieneen ihmiseen” taiteilija suhtautuu aina lämpimästi, tosin monasti omaa huumoriaan viljellen.

Taiteilija ei selitä töitään, vaan jättää sen katsojan huoleksi. Katsoja saakin
oivan mahdollisuuden käyttää omaa mielikuvitustaan ja keriä uutta tarinaa aina taulua katsoessaan.

Tarinat ovat lähtökohta, sommittelu silmän vaatimaa. Keskeisintä ovat värit, joita Tuomas Mäntynen käyttää varsin voimakkaasti ja ennakkoluulottomasti yhdistellen. Värit eivät aina seuraa mitään ”virallista värioppia”, vaan niitä ohjaa tunne. Ilmeisesti sama, joka on ollut taiteilijalla jo aiheen syntyessä. Ja värit vievät myös katsojan mukaansa.

Tuomas Mäntysen teoksia on vaikeaa sijoittaa mihinkään ismiin. Niinpä niiden on katsottu olevan milloin naivismia, milloin surrealismia, milloin muuten vain ekspressiivisyyttä jne. Ehkä on parasta vain todeta, että ne ovat Tuomas Mäntysen töitä.”
Pekka Sarvas

Juha Tanttu: Tuomas Mäntynen

Tuomas Mäntynen on pitkän taiteilijauran uran tehnyt, palkittu taidemaalari. Pääasiallisena tekniikkana on öljyväri, mukana myös akvarelli- ja grafiikkatöitä. Mäntysen yksityisnäyttelyjä on ollut muun muassa Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Hän on osallistunut myös ryhmänäyttelyihin USA:ssa, Venäjällä ja Irakissa.

Tuomas Mäntysen teoksia on Kiasman nykytaiteen museon, Valamon luostarin ja Eduskunnan julkisissa kokoelmissa sekä ulkomailla esimerkiksi Huumorin ja satiirin talon (Gabrovo, Bulgaria) ja Tukholman kaupungin kokoelmissa. Pro Finlandia 1986. Professori 1996. Vapaa taitelija 1996 lähtien. Valtion taiteilijaeläke. Asuu ja työskentelee Helsingissä.