Valoa luonnossa eli sielun aurinkoiset maisemat kuvakudostaiteessa
Unkarin Kuvakudostaiteilijoiden yhdistyksen näyttely
Sofian galleriassa 1.12.2020-15.1.2021

Kudonnalla on vuosituhantinen historia, ja sitä värittävät rikas tekniikka ja monipuolinen motiivimaailma. Taito tunnetaan kaikkialla – tämä yleismaailmallinen perinne on osa ihmiskunnan kulttuuriperintöä. Kuvakudonta on ennen kaikkea eurooppalainen käsityön laji, joka alkuperäistä tekniikkaa uudelleen tulkitsemalla on nostanut kudonnan taiteen tasolle. Taiteenlaji elää ja kehittyy tänäkin päivänä, kun tekniset ominaisuudet, paikalliset erityispiirteet ja taiteilijoiden omaperäiset lähestymistavat avaavat jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Unkarilaisen kuvakudostaiteen tyyli muotoutui ranskalaisten manufaktuurien perinteitä seuraten. Gobeliini- ja maalaustaiteilija Noémi Ferenczy juurrutti unkarilaiseen kuvakudostaiteeseen yhä nykyään elävän lähestymistavan, jossa henkinen työ ja käsityö sekä luomisprosessi muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden suunnittelusta pahvipiirustuksen ja lankojen valitsemisen kautta itse kutomiseen. Taiteilijan käsissä kudoksen tekstuurin rikkaus pystyy kuvaamaan lähes mitä tahansa. Kuvakudonta on erityislaatuinen ja ajaton taiteenlaji nykyisessä nopeasti muuttuvassa ja välittömiin tuloksiin keskittyvässä maailmassa: seinävaatteen valmistaminen on pitkä, jopa vuoden tai kaksi kestävä prosessi, jossa ovat läsnä traditiot useammalta sadalta vuodelta.

Vuonna 1996 perustettu Unkarin Kuvakudostaiteilijoiden yhdistys tuo yhteen Unkarissa sekä ulkomailla asuvat unkarilaiset kuvakudostaiteilijat. Yhdistyksellä on tällä hetkellä n. 80 jäsentä, puheenjohtajana toimii kuvakudostaiteilija Edit Balogh. Taiteilijat ovat olleet mukana jo lähes sadassa näyttelyssä niin Unkarissa kuin kansainvälisestikin, ja heidän töitään on nähty mm. Washingtonin tekstiilimuseossa (2001), YK:n päämajassa Genevessä (2002), Euroopan neuvoston päämajassa Strasbourgissa (2011) sekä Milanon maailmannäyttelyn Unkarin paviljongissa (2015). Yhdistyksen suurimpiin saavutuksiin kuuluu yhdeksän suurikokoista teosta, jotka kudottiin jäsenten yhteistyönä. Näitä kuvakudoksia oli tekemässä Unkarissa asuvien kollegoidensa kanssa myös Sveitsissä, Ranskassa, Belgiassa, Romaniassa ja Kanadassa eläviä unkarilaisia kuvakudostaiteilijoita.

Vuonna 2015 yhdistys aloitti näyttelysarjan maailman eri puolilla toimivissa Unkarin kulttuuri-instituuteissa esitelläkseen tätä perin eurooppalaista taiteenlajia edustavien unkarilaisten töitä. Rooman, Zagrebin, Bukarestin, Sofian ja Bakun jälkeen yhdistys esittelee tuotantoaan Helsingissä Unkarin kulttuurikeskuksen ohessa myös Kulttuurikeskus Sofiassa.

Näyttelyn keskeisenä teemana ovat valo ja luonto, ovathan nämä maantieteellisen sijainnin vuoksi ehkä erityisen tärkeitä pohjoismaalaisille. Teoksissa nähdään valoja, värejä ja luonnon tarjoamia antimia sisäisten, subjektiivisten kokemusten kautta. Kudontatekniikka puolestaan edustaa sekä perinteitä että kokeilevuutta.

Näyttelyn kuraattori on Eleonóra Pasqualetti.

Taiteilijat:
Edit Balogh, Noémi Benedek, Eszter Bényi, Bea Bocz, Emese Csókás, Zsuzsa Ferenczi, Katalin Fóris, Erzsébet Katona-Szabó, Eszter Kneisz, Péter Kovács, Ida Lencsés, Indira Máder, Irén Málik, Judit Nagy, Anna Orbán, Lívia Pápai, Eleonóra Pasqualetti, Judit Pázmány, Éva Sípos, Verona Szabó, Nóra Tápai, Katalin Zelenák.

Unkarin Kuvakudostaiteilijoiden yhdistyksen kotisivu: http://karpitmuveszek.hu/