Viggo Wallensköld (s. 1969 Porvoo) on suomalainen taidemaalari ja kirjailija. Näyttelyssään Sofian kulttuurikeskuksessa hän esittäytyy maalauksillaan sekä viimeisimmän kaunokirjallisen teoksensa originaalikuvituksilla. Kirjaa Tutkimattomat sienet ennen ja nyt (Siltala 2020) on myös saatavilla näyttelyn yhteydessä.

Niin kuvissaan kuin teksteissään Viggo Wallensköld luo uudenlaisia maailmoja, joissa voi olla yhtymäkohtia todellisuuteen, mutta jotka ammentavat innoituksensa mielikuvituksesta ja tunnetiloista. Maalauksissaan Viggo Wallensköld kuvaa ihmisen identiteettiä. Hänen henkilöhahmonsa ovat katseen kohteena, paljaina ja yksinäisinä. Niissä on samanaikaisesti traagisuutta mutta myös rauhaa, joka syntyy elämän hyväksymisestä sellaisenaan. Toisinaan hahmot voivat olla osaksi koneita, osaksi eläviä ihmisiä. Viggo Wallensköldin maalauksissa ihminen kuvataan muotokuvan tapaan läsnäolevana, vaikkakin ihminen saattaa olla vain osa asetelmaa, patsasta tai hautamonumenttia.

Myös Wallensköldin kirjoissa todellisuus sekoittuu mielikuvitukseen. Sarja Anatolij D. Mbdrinoviin, fiktiiviseen tiedemieheen liittyvistä kirjoista saa nyt jatkoa tänä keväänä ilmestyvällä teoksella: Tutkimattomat sienet ennen ja nyt. Teos on Anatolij D. Mbdrinovin vuonna 1926 julkaistu väitöskirja. Vuonna 2018 julkaistiin Mbdrinovin kirjoittama Stroganoff, ravintotieteellinen teos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1951.

Psykiatri I.E. Zinkendorff. Kuvitusta kirjaan Tutkimattomat sienet ennen ja nyt.