Viggo Wallensköld (s. 1969 Porvoo) on suomalainen taidemaalari ja kirjailija. Näyttelyssään Sofian kulttuurikeskuksessa hän esittäytyy maalauksillaan sekä viimeisimmän kaunokirjallisen teoksensa originaalikuvituksilla. Kirjaa Tutkimattomat sienet ennen ja nyt (Siltala 2020) on myös saatavissa näyttelyn yhteydessä. Kirjan keväältä siirretty julkistamistilaisuus on 8.10.2020 Kulttuurikeskus Sofiassa näyttelyn avajaisissa.

Niin kuvissaan kuin teksteissään Viggo Wallensköld luo uudenlaisia maailmoja, joissa voi olla yhtymäkohtia todellisuuteen, mutta jotka ammentavat innoituksensa mielikuvituksesta ja tunnetiloista. Maalauksissaan Viggo Wallensköld kuvaa ihmisen identiteettiä. Hänen henkilöhahmonsa ovat katseen kohteena, paljaina ja yksinäisinä. Niissä on samanaikaisesti traagisuutta mutta myös rauhaa, joka syntyy elämän hyväksymisestä sellaisenaan. Toisinaan hahmot voivat olla osaksi koneita, osaksi eläviä ihmisiä. Viggo Wallensköldin maalauksissa ihminen kuvataan muotokuvan tapaan läsnäolevana, vaikkakin ihminen saattaa olla vain osa asetelmaa, patsasta tai hautamonumenttia.

Myös Wallensköldin kirjoissa todellisuus sekoittuu mielikuvitukseen. Sarja Anatolij D. Mbdrinoviin, fiktiiviseen tiedemieheen liittyvistä kirjoista saa nyt jatkoa tänä keväänä ilmestyvällä teoksella: Tutkimattomat sienet ennen ja nyt. Teos on Anatolij D. Mbdrinovin vuonna 1926 julkaistu väitöskirja. Vuonna 2018 julkaistiin Mbdrinovin kirjoittama Stroganoff, ravintotieteellinen teos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1951.

Mutta minä en ymmärrä, miksi tällaisia ns. taideteoksia tehdään ja miksi tällaisia ns. kirjoja kirjoitetaan. Minuthan pakotettiin laatimaan tämä esittely näyttelyä varten, ja olen voinut siitä saakka pahoin. En ymmärrä miksi hyvää tarkoittavaa ihmistä kiusataan vielä senkin jälkeen, kun hänet on jo todettu seurakuntaneuvoston edessä syyttömäksi? Minä en ollutkaan lappujen levittelijä! Minut on virallisesti vapautettu syytteistä! Huomatkaa tämä.

Wallensköldin maalaukset voivat olla ehkä jonkun hullun professorin tai degeneroituneen aatelisen mielestä normaaleja, mutta tavalliselle näyttelyn katsojalle ikävät mielleyhtymät seuraavat toisiaan ja muuttuvat taulu taululta yhä ikävämmiksi. Terve ihminen ei tällaisia maalaa. Wallensköldin kirjojen päähenkilö Mbdrinov ei ole pelkästään paha. Hän on myös ilkeä. Mbdrinovin ajattelutapa on omintakeinen, jopa anarkistinen. Kukaan ei hyväksy hänen väitteitään tai tieteellisiä päätelmiään, mieltymyksiään ja kyseenalaista estetiikkaansa. Kirkkomme sanoutuu ehdottomasti irti kaikesta tällaisesta epämääräisestä harhaoppisesta lavertelusta, jota Wallensköld ja Mbdrinov harrastavat. Jos kirjan runsaasta ja monella tavalla siivottomasta originaalikuvituksesta haluaa sanoa jotain kaunista, sen voi kiteyttää tohtori Suvorovin sanoihin: ”Värit pelastavat niin paljon”.

Gerda af Granath
kappalainen

Psykiatri I.E. Zinkendorff. Kuvitusta kirjaan Tutkimattomat sienet ennen ja nyt.