Viggo Wallensköld

Kaksi sarjaa tussille

P. Puntarpään runokokoelma `Tämän matkan verran pidemmälle´ ilmestyi syksyllä 2017 Maahengen kustantamana. Kirjan kuvituksen on tehnyt Viggo Wallensköld. Näyttelyssä on esillä kuvituksen originaalimaalauksia, jotka ovat syntyneet vuoropuhelussa kirjan runojen kanssa.

Näyttelyn toinen sarja on nimeltään `Tuntemattomat´, joka on syntynyt vuonna 2012 Lenin-museossa Tampereella esitettyyn näyttelykokonaisuuteen. Siinä Viggo Wallensköld käsitteli Venäjän vallankumousta sodan jalkoihin jääneiden ihmisten näkökulmasta. Pienikokoiset fiktiiviset tussimuotokuvat muodostavat oman intensiivisen kokonaisuutensa.

Molemmat maalaussarjat edustavat taiteilijan yhtä olennaista työskentelytapaa öljy- ja akryylimaalausten rinnalla: tussimaalausta paperille. Maalaustapa on samalla hyvin spontaani, mutta myös tarkka, sillä sen rakennusaineita on valon ja varjon yhdessä muodostama kontrasti, jossa jokainen pieni ele ja siveltimen luoma viite on merkityksellinen. Alussa oli tyhjyys. Sitten tuli kuva. Yhdessä nämä teossarjat muodostavat kaksi kokonaisuutta, joita yhdistää paitsi tekniikka, myös niiden intensiivinen tunnelma, elämyksellisyys.

Näyttelystä on myös mahdollista ostaa P. Puntarpään runokokoelmaa `Tämän matkan verran pidemmälle´, Maahenki, 2017