András Kecskés on pohdiskeleva taiteilija. Hän luo teoksensa suodatettuaan näkyvät ilmiöt ensin omiin taiteellisiin näkemyksiinsä. Kecskésin näkemystapa käsittelee kuvasarjojen muodossa sellaisia aihepiirejä, jotka esittävät taiteilijan suhdetta todellisuuteen visuaalisesti. Hän luo maalauksia, jotta muutkin voisivat aistia sen.

Kecskés luo teoksiaan kuvasarjoina, jotka valmistuvat joko samanaikaisesti tai ovat seurausta toisistaan. Sarjojen välissä – olipa kyse aiheista tai taiteellisista ratkaisuista – paljastuvat ajatusten keskinäiset riippuvuussuhteet. Kecskésin töissä näyillä on merkittävä rooli, ja niihin taiteilija liittää omia sisäisiä näkyjään ja muistojaan. Hänelle on tärkeää materiaalin eli öljyn asianmukainen käyttö, ja sitä kautta erilaisten pintavaikutelmien tutkiminen. Töissään Kecskés tutkii ajattoman pysyvyyden ilmaisumahdollisuuksia, ja määrittää töiden aiheet tälle transsendentaaliselle ajatukselle alisteisiksi. Öljymaalaustekniikka tarjoaa taiteilijalle ehtymättömät mahdollisuudet, mutta sen lisäksi Kecskés on tehnyt seinämaalauksia seccotekniikalla.

Kulttuurikeskus Sofian gallerian näyttelyssä nähdään katsaus András Kecskésin tuotantoon, läpileikkaus taiteilijan muutamasta kuvasarjasta.

András Kecskés on maalannut kolmen vuosikymmenen ajan. Hän on valmistunut taidemaalariksi ja opettajaksi Unkarin kuvataideyliopistosta. Vuonna 2017 hän valmistui Budapestin Moholy-Nagy’in taideyliopistosta tohtoriksi. Kecskésin teoreettinen työ käsittelee maisemankuvauksen mahdollisuuksia, mihin liittyi myös hänen väitöskirjansa.

Kecskésillä on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut useisiin taiteilijaresidenssiohjelmiin niin Unkarissa kuin ulkomaillakin. Lisäksi hän on saanut useita palkintoja. Kecskésin maalauksia on ollut esillä erilaisissa gallerioissa ja kulttuurikeskuksissa sekä Unkarissa että muissa maissa, kuten Italiassa, Tšekissä, Saksassa ja Turkissa.

Taiteilijan kotisivut: www.andraskecskes.com

Näyttelyn on tuottanut Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Helsinki.