Korkeatasoinen seminaari Kulttuurikeskus Sofiassa, Vuosaaressa, la 5.5. klo 13-17

Suomessa on havahduttu viime aikoina siihen, että lukuisat ihmiset kärsivät ympäristöahdistuksen eri muodoista. Merkittävässä osassa tätä havahtumista on ollut tutkija, pastori Panu Pihkalan teos Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja, lokakuu 2017).

Seminaarissa viedään suomalaista keskustelua eteenpäin monialaisen puhujajoukon toimesta ja yleisöllä on mahdollisuus osallistua. Puhujina ovat Panu Pihkalan lisäksi metropoliitta Ambrosius, kansanedustaja ja pitkän linjan luontovaikuttaja Pertti Salolainen, BIOS-tutkimusyksikön koordinaattori, taiteilija Antti Majava ja opintopsykologi Sanni Saarimäki. Lisätietoa puhujista ja esitelmistä alla.

Ohjelma

Klo 13.00 Avaussanat: Metropoliitta Ambrosius

Väkinäinen toivo? Ympäristöahdistuksen alkemiasta (Panu Pihkala)

Ympäristöahdistus yhteiskunnallisen vaikuttajan näkökulmasta (kansanedustaja Pertti Salolainen)

Taide, ympäristöahdistus ja toivo (Antti Majava)

Opiskelijoiden ympäristöahdistus ja sen kohtaaminen (Sanni Saarimäki)

Ilmoittautuminen

Seminaarin osallistumismaksu on 25€, sis. välipalan ja iltapäiväkahvit.

Ilmoittautuminen 4.5. mennessä osoitteeseen reception@sofia.fi tai puh. 010-277 900.

Valinnaista ohjelmaa

Ennen seminaaria on mahdollisuus osallistua liturgiaan Pyhän Viisauden kappelissa klo 10.30–12.00 ja nauttia lounasta Sofian ravintolassa klo 12.00–13.00 (lounaan hinta 16€, ennakkoilmoittautuminen). Seminaarin jälkeen on mahdollisuus luontoretkeilyyn Kallahdenniemen kauniissa maisemissa ja/tai saunomiseen.

Lisätietoa puhujista ja esitelmistä

Metropoliitta Ambrosius on pitkän uransa aikana nostanut usein ympäristöasioita esiin. Aihe liittyy monin tavoin myös Kulttuurikeskus Sofian toimintaan ja seminaareihin.

TT Panu Pihkala on kysytty luennoitsija yhteiskunnan eri toimijoiden ja uskonnollisten yhteisöjen parissa. Tässä seminaariesitelmässään hän ei pelkästään esittele ympäristöahdistuksen perusasioita, vaan kertoo myös uusimmista aloitteista, joissa ympäristöahdistus pyritään jalostamaan voimavaraksi (”alkemia”).

Kansanedustaja Pertti Salolainen on yksi ympäristönsuojelun uranuurtajista Suomessa ja hänellä on pitkä kokemus monenlaisista vaikuttamistehtävistä. Mikä on Salolaisen suhde ympäristöahdistukseen ja toivoon? Miten hän on selvinnyt vuosista, joiden aikana on tullut sekä saavutuksia että suuria menetyksiä ympäristöön liittyen?

Taiteilija ja tutkija Antti Majava tarkastelee ympäristöasioiden, taiteiden ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. Hän on mukana monissa käytännön hankkeissa monitieteisen BIOS-tutkimusyksikön koordinaattorina. Esitelmässään Majava käsittelee ympäristöahdistuksen ja toivon syväjuonteita taiteiden tarjoamien näköalojen kautta.

Opintopsykologi Sanni Saarimäki on organisoinut keväällä 2018 Aalto-yliopistossa ensimmäistä ympäristöahdistus-tukiryhmää opiskelijoille yhdessä korkeakoulupastorin kanssa. Puheenvuorossaan hän kertoo tästä toiminnasta, sen taustalla olevista tarpeista ja niistä kehitysideoista, joita toiminnasta kumpuaa.